label

Bejelentkezés

Felhasználói fiók

5 lépés, hogy hogyan éljük túl az első iskolai napot

Az 1. iskolai nap ...

És itt is van, a nyárnak vége, kezdődik az iskola. De ne aggódj. Te is és gyermeked is túl fogja élni. Segítünk, hogyan kerüld el az iskolai őrületet. 5 könnyű lépés, hogy túléld az első iskolai napot. Kezdjük is ...

1. lépés: felkészülés

Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, tartja a mondás. Készülj fel Te is és készítsd fel gyermeked is az iskolára. Az első iskolai nap lehet csodálatos élmény, de lehet maga a valóra vált rémálom is. A gyerekek számára az első iskolai nap mindössze találkozás a leendő barátokkal és a tanár néni/bácsi megismerése. Talán lesz még egy-két hivatalos elintéznivaló, esetleg belekóstolnak az iskolai munkába, de semmi extra és ez így is van jól. A számukra szórakozás és öröm ez a nap.

De mi a helyzet a szülőkkel? Nekik is ilyen egyszerű lesz? Készen állnak erre az új korszakra? Megbékéltek a ténnyel, hogy meg kell bírkózniuk a házi feladat írás buktatóival és a gyerekek ellenkezésével. Minél idősebbek a szülők, annál fontosabb, hogy ők is felkeszüljenek a változásra. A hirtelen jött, bevezetés nélküli változáshoz mindenki nehezen alkalmazkodik. De ne aggódj és egy percig se felejtsd el, hogy a gyerek számára Te vagy a minta: ha mindent rendesen, alaposan előkészítesz és próbálsz kiegyensúlyozott és nyugodt maradni, minden gyerekjáték lesz.

2. lépés: ruhák

Szerezz be új ruhákat magadnak és gyerekednek egyaránt. Gyerekednek biztos szüksége is lesz rájuk, hiszen a hosszú nyár alatt biztos kinőtt néhány darabot. Neked ugyan nincs okvetlenül szükséged rá, de jobban esik a változás megszépülve, új ruhákban. Kövesd a trendet, meg fogsz lepődni, mennyi a változás. Lassan beköszönt a hűvös esték ideje, egy farmerdzseki mindig jól jön, hozzá hosszú szoknya vagy skinny farmer és máris útra kész vagy. Az ingek újra reneszánszukat élik, színesítsd napjaid és szekrényed különféle darabokkal.

A divat nem csak néhányak kiváltsága. Bárki öltözhet divatosan, követve az aktuális trendet. És hol szerezheted be a legkedvezőbben? Természetesen nálunk, eboltunkban :). A divat is ismétli önmagát, újra és újra visszatérnek az egykor divatos darabok, a tervezők szívesen merítenek a letűnt korok divatjából. Voilá, ilyen egyszerű: kész az új trend és a régebbi ruhák újra divatosak.

De ha kalandosabb vagy, teremtsd meg saját trended. Nyugodtan próbálj ki bohókásabb új stílust. De azért légy óvatos, ne ess túlzásba.

3. lépés: felszerelés

Tanszerek, ismerős? Tolltartó, füzet, ceruza, vonalzó, mappák, táska és így tovább. A jól ismert nóta. Ha lehet minél hamarabb szerezd be ezeket, hogy elkerüld az iskolakezdés előtti tömeget és örületet. De vásárolni muszáj. Az üzletekben sok mindent látsz majd és elcsábulva sok felesleges dolgot megveszel, ami elfelejtve egész évben az íróasztal fiókjában lapul majd. Próbáld ezt elkerülni és csak azt megvenni, amire gyermekednek valóban szüksége van. Csak azt vedd meg, amit az iskola kér. Jelentős összeg maradhat így pénztárcádban.

Ne csak az alapfelszerelésre, mint pl. toll, ceruza gondolj, ne feledkezz meg a kiegészítő felszerelésekről sem. Pl. egy esernyő biztos jól jön majd az esős őszi napokon.

4. lépés: motiválás és humor

A jókedv gyógyír mindenre. Még az első iskolai napra is. És miért ne lenne jókedve, jól felkészült: beszerezte a ruhákat és a szükséges felszereléseket. Gyerekének biztos bátorítására lesz szüksége, különösen a reggeli ébresztéskor. De ki is szeretne két hónap szünet után ébresztőórára, időre kelni? Mosolyogjon, ébressze kedves szavakkal gyermekét. Hiszen ahogy elkezdjük napunkat az meghatározza a nap többi részét is. Ne legyen ideges, ne sietesse, ne stresszeljen. Hisz már úgyis késő.

Ha ballábbal kel fel, tegyen meg mindent, hogy felvídítsa. Például tornázzon gyermekével kicsit. Végezzenek guggolásokat. A vérkeringés felpezsdítésével a rossz hangulat is elillan. Javasoljuk, hogy keljenek fel egy félórával hamarabb, hogy bőven legyen idő a reggeli készülődésre, rituálékra az iskola előtt.

5. lépés: rutin és jó közérzet

Munka, pihenés, ünnep. Ez az a három alappillér, amelyen mindennapjaink alapulnak. Dolgozunk, hogy hozzájáruljunk a társadalom jóllétéhez. Ahogy mondják: munka nélkül nincs jutalom. Szinte mindannyiunknak gyakran eszünkbe jut, milyen jó lenne, ha nem kellene dolgoznunk. De előbb vagy utóbb elunnánk magunkat és keressnénk valamilyen munkát. Állj a munkádhoz pozitívan, lásd meg kellemes oldalát: szerethető kollégák, finom kávé vagy valami efféle. A pozitív hozzáállás már fél siker.

Annak ellenére, hogy örömmel végzed a munkád, időről időre pihenned kell. A hétvége csak kis megálló, szusszanyásnyi szünet. Kényeztesd magad és gyermeked, hagyd ott a mindennapokat és menj el valamerre. Hétvégi házatokba, ki a természetbe, nagyszülőkhöz vagy a hegyekbe, tengerhez. Egy hét hiányzás az iskolából még nem a világvége. Feltöltődve, kipihenve tanulni és koncentrálni is könnyebb. Azt hogy egy jól eltöltött szabadség hogy hat a felnőttekre, nem is kell részleteznünk. Ki ne menne bármikor szívesen szabadságra? :)

És végül az ünnepekről. Ünnepeljetek meg minden sikeres napot, minden jó jegyet. Nem kell feltétlenül minden alkalommal rokonokat hívni és tortát sütni. Egy jó jegyért készítsd el például gyermeked kedvenc ételét vagy teljesítsd egy régi vágyát. Ha rossz jegyet hozott haza, próbáld meg kitalálni az okát miért és együtt megoldani, kijavítani a problémát. Sose felejtsd, a hibáinkból is tanulunk. Fontos felismerni a hibát és megkeresni okát, majd kijavítani azt és ismétléssel rögzíteni, bevésni. Szerevezz ünnepi alkalmakat magadnak és házastársadnak is. Ne feledd az élet nem mindig csak a gyerekek körül forog, míg ha legtöbbször úgyis tűnik és ha ez így is van a valóságban. ajándékozd meg magatokat egy kellemes estével, borozzatok vagy igyatok egy kiváló kávét, üljetek le együtt és beszélgessetek. Vagy menj el sétálni egyedül, társasjátlkozz. Az élet nemcsak munka és stressz. A világ és az életet élni kell.