label

Bejelentkezés

Felhasználói fiók

Különleges karnevál

Itt a jelmezbálok, jelmezek és a Halloween ideje.

Az ősz színek és játékok időszaka. Sok gyerek várja, hogy Halloween közeledtével végre ismét jelmezbe bújhasson. De még a kamaszok is örömmel élnek a lehetőséggel, hogy kedvenc klubjaikban értő szemeknek megmutathassák különleges jelmezeiket és művészien megformált hajviseletüket. A nagyoknak sem kell kimaradniuk a jóból, ők is lazíthatnak egy jó kis halloweeni buliban. Hiszen mindenkiben, mélyen ott lakozik a gyerek. :)

A karnevál és a Halloween eredete

A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A karnevál farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől) hamvazószerdáig tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelőző 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik. A carnevale szó a latin „carne” „hústól” szóból és a „levare” vagy „vale”  „elhagyni”, illetve „búcsúzom/~isten veled” szavakból eredeztethető: „búcsúzás a hústól”, azaz karnevál szorosan kapcsolódik a böjthöz is. Manapság azonban már általanos értelmeben, időszaktól függetlenül használjuk.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt szokássá vált.  A szokás eredete az írországi óhazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az ír, angol és skót bevándorlók hozták magukkal, és honosították meg az Egyesült Államokban. Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!,szabadon fordítva: „Csokit vagy csínyt!”, "Csokit vagy csalunk!" vagy "Adsz vagy kapsz" kiáltással szólítják fel a lakókat édesség átnyújtására. A halloween elnevezés az angol "All Hallows 'Evening", vagy "All Hallows Eve" összevonásából származik.

És Te hogyan készülsz a nagy halloweeni bulira, milyen szuper jelmezbe bújtatod gyermeked?

A jelmez nélkülözhetetlen!

Elmúlhat-e a Halloween jelmezakció nélkül? A legfontosabb, hogy legyen valamilyen ötleted, hogy milyen jelmezt szeretnél, legyen akár munkahelyi partiról szó vagy gyermeked bulijáról. Az olyan jelmezek mint a csontváz vagy a Superman jól ismertek és időtlennek. De te légy eredeti az évnek ebben az időszakában is. Ne ess abba a hibába, hogy ugyanazt veszed fel mint mások. Inspirálódj, nézelődj! Ha Pokemon lázban ég gyermeked, legyen Pikachu. De gondolkodhatsz páros jelmezekben is, Pat és Mat, herceg és hercegnő mind-mind elválaszthatatlan egymástól. Ne szabj határt képzeletednek! Ha a ruha már megvan, akkor már csak egy apró lépés a megfelelő smink és kiegészítők megtalálása.

Van egy tippünk, hol találhatsz jó áron halloweeni jelmezeket: hát a mi eboltunkban. Kattints fiú, lány, női és férfi  jelmezeinkért.

A bulin ne feledkezz el a sütőtökös latte-ról és a sütőtökös édességekről. Mesélj ijesztő történeteket, legyen rémísztő a dekoráció. Ha lúd, legyen kövér! Élvezd a szórakozást!