label

Bejelentkezés

Felhasználói fiók

Hitelből élünk

2016. augusztus 8-a óta az emberiség hitelből él. Ismét ...

Ne félj, nem fogunk kioktatni pénzügyekből. Egy sokkal fontosabb és égetőbb adósságra szeretnénk felhívni figyelmed. Arra, amellyel mindnyájan tartozunk Földünknek, környezetünknek és otthonunknak.

Ez a nap minden évben egyre korábbra esik naptárunkban. Minden évben lejjebb és lejjebb kerül az emberiség a lejtőn. Az emberiség egyre inkább feléli tartalékait. Ez azt jelenti, hogy többet fogyaszt el egy évben, mint amit megtermel és előállít. De miből is? Elmondhatjuk, hogy mindenből: legyen szó a természeti erőforrásainkról, ivóvízről, élelmiszerről, tiszta levegőről és még sorolhatnánk. Ebben az évben új, negatív rekord született: 8 hónap alatt, 5 nappal korábban, mint tavaly feléltük éves termelésünket. Természeti erőforrásaink ilyen mérvű kihasználására a 70-es évek óta nem volt példa. Mindezek oka az emberek megnövekedett igényeiben, de mindenekelőtt az emberiség létszámának növekedésében keresendő.

Az egyetlen pozitívum a negatív változásban, hogy a 70-es évek óta a vészes dátum évente mindössze 3 napot csúszott előbbre, tavaly "csak" egy nappal érkezett el hamarabb ez a nap. Reméljük ez a változás évről-évre egyre nagyobb és nagyobb lesz.

Mit tehetünk?

Hasznosítsunk újra! A lakosság 72 %-a már szelektíven gyűjti a szemetet. A szelektív hulladékgyűjtök elérhetősége évről-évre jobb, ez évben átlagosan 97 métert kell megtennünk, ha szelektíven szeretnénk gyűjteni szemetünket. Tudta, hogy egy polárkabát előállításához 50 darab PET palack szükséges? Hogy egy új üveg, akár 100 százalékban is előállítható újrahasznosított üvegből? Hogy az újságok 98%-a újrahasznosítható papíron is kiadható? És még folytathatnák tovább a felsorolást. Kell, hogy egyre többen és többen gyűjtsék szelektíven szemetüket, hogy tovább növeljük a szelektív hulladékgyűjtők kapacitását. Az emberiség által termelt műanyag magától nem bomlik le, képzeld el mi lenne, ha mindenütt a műanyag szemetet látnád magad előtt. Sokkot kaptál? Kaphatnál is, de szerencsére tudod, mit tehetsz ez ellen.

Mi is megpróbálunk tenni a környezetért. A second hand csak egy a sok lehetőség közül, amivel tehetünk környezetünkért. Ahelyett, hogy egy új ruha előállításával szennyeznéd környezeted, hasznosíts újra. Rengeteg energiát és anyagot takaríthatsz így meg. Megőrizve ezzel Földünket a további generációk számára.

Gratulálunk! Ha elolvastad a cikkünket és tőlünk rendeltél, máris sokat tettél a környezetért. Csakúgy mint bármikor, mikor használt árut vásárolsz. Dicséretet és elismerést érdemelsz. Köszönjük, hogy velünk tartasz.

További érdekességek

Mit hasznosíthatunk újra? Műanyag, papír, fehér és színes üveg, kartondoboz, italos doboz, elem, kisebb elektronikus eszközök, biohulladék, fém, veszélyes hulladék, régi bútorok és még sok egyéb. Minden hulladéktípusnak megvan a maga konténere, gyűjtőhelye. Minden közösség saját maga dönt a szemét osztályozásáról.

Mi a helyzet az textillel? Ugyanez. Vannak speciális textilgyűjtő helyek, ahonnan továbbszortírozva a ruhákat eljutattják speciális gyűjtőhelyekre: second hand boltokhoz, jótékonysági szervezetekhez. Nem szabad elfelejteni, hogy csak épp és tiszta ruhákat szabad ezekbe a konténerekbe leadni, a hibás, piszkos ruhák máshova kerülnek. Könnyebb és egyszerűbb így kiválogatni és eljuttatni a leadott ruhákat a megfelelő helyre. Ezzel is időt, energiát takarítunk meg és még valamivel hozzájárulunk környezetünk megóvásához.